Tubvärmeväxlare, konstruktion och olika typer

Konstruktion

Tuberna är invalsade och/eller insvetsade i en eller två tubplattor och stöds av ett antal bafflar; Bafflarnas uppgift är även att styra flödet, så att optimal hastighet och turbulens erhålls. Ökad turbulens ger ett tunnare laminärt skikt vid tubväggen och därmed en effektivare värmeöverföring.

Oftast konstrueras värmeväxlaren så att de bägge medierna strömmar motströms, då detta ger den största temperatur-differensen genom hela växlaren. Det är temperaturskillnaden mellan medierna som är den drivande kraften vid all värmeöverföring.

Tubvärmeväxlaren konstrueras i en-, två, eller flerstråksutförande. Flera stråk ger möjlighet till en högre flödeshastighet och/eller kortare längd på värmeväxlaren. Figur 1 till höger (klicka för förstoring) visar enstråksutförande medan figur 2 visar ett tvåstråksutförande på tubsidan; Figur 3 visar en värmeväxlare med två stråk på vardera sidan.

Temperaturdifferensen mellan tub– och mantelsida ger upphov till termiska spänningar. Vid högre temperaturdifferenser förses värmeväxlaren därför oftast med en kompensator som tar upp töjningarna.

Om värmeväxlaren mycket frekvent utsätts för större temperaturvariationer, kan kompensatorn utmattas; I ett sånt fall kan en U-tubsväxlare, figur 4, vara att föredra.

U-tubsvärmeväxlaren är främst avsedd för ånga/vätska, men kan med fördel användas för vätska/vätska vid stora temperaturdifferenser mellan medierna och/eller vid frekvent varierande drift. ”U-tubaren” är det bästa valet vid extremt höga tryck på mantelsidan. En annan fördel med U-tubaren är att tubpaketet kan dras ut för rengöring av mantelsidan.

Ett annat alternativ som ger rengöringsmöjligheter på mantelsidan, är floating head-värmeväxlaren.

Ytterligare ett alternativ, som ger den lägsta investeringskostnaden, är Siljan Allards SAT, en utdragbar tubvärmeväxlare med förenklad design.

De skruvade tuberna i AlfaTwist-konstruktionen stödjer varandra. Därmed elimineras behovet av baffelplåtar, vilket ger ett jämnare flöde på mantelsidan och ett lägre tryckfall.


Siljan Allards AB, Tel. 0248-125 35 Fax 0248-137 85
E-post info@siljanallards.com
www.siljanallards.com
 

 

 

Fig. 1 , Enstråk
Figur 1


Fig. 2 , Tvåstråk
Figur 2

Fig. 3, Tvåstråk på vardera sida
Figur 3

 


Figur 4